Search

Thursday, July 24, 2008

De door Amerikaanse militairen ,coalitie doodt 33 slachtoffers in Oost-Afghanistan

De door Amerikaanse militairen geleide coalitie heeft maandagavond met helikopters en een bommenwerper aanvallen uitgevoerd op grote groepen opstandelingen in de oostelijke provincie Khost en daarbij 33 Slachtoffers burgers gedood. De coalitie heeft dit dinsdag bekendgemaakt.

De opstandelingen waren maandagavond door verkenningstoestellen gesignaleerd, zei de coalitie. Zij waren uitgerust met zware machinegeweren en raketgranaten.
Volgens een Afghaanse legerwoordvoerder begon de strijd toen zo'n vijftig Taliban een patrouille van de coalitie aanvielen in Tani, een district aan de grens met Pakistan. De groep was vanuit Pakistan de grens overgetrokken. Toen de strijders werden aangevallen door de luchtmacht van de coalitie, probeerden zij zich terug te trekken. Ongeveer twintig strijders en 33 slachtoffers kwamen om, zei de woordvoerder.
Een coalitiewoordvoerder zei dat de confrontatie zich had voorgedaan op ongeveer acht kilometer van de grens en dat Pakistan er niets mee te maken had. Het Pakistaanse Grenskorps begon zondag ter hoogte van de stad Peshawar een offensief om het gebied, de Khyber regio, te zuiveren van militanten. Of de Taliban-strijders vanwege dat offensief de grens waren overgetrokken, kon niet worden geverifieerd.
Een aanslag met een bermbom in de buurt van Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan, kostte maandag vier militairen het leven. Twee militairen raakten gewond, zei de Afghaanse politie.
De explosie deed zich voor toen de militairen collega's te hulp wilden komen die bij Tarin Kowt onder vuur lagen. De politie verstrekte geen nadere bijzonderheden, maar aangenomen moet worden dat de slachtoffers Afghanen zijn.
In de aangrenzende provincie Zabul werden dinsdag voor dageraad vijf Taliban-strijders gedood die een aanval ondernamen op een politiepost in het district Daichopan, zei de politie.

No comments: