Search

Wednesday, July 9, 2008

AFGHAANS OORLOGSMISDADIGERS ( KhAD )


het hoger beroep tegen de Afghaan Abdullah Faqirzada, plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst KhAD tussen 1985 en 1986. In eerste aanleg werd hij in 2007 vrijgesproken, hoewel het Openbaar Ministerie tien jaar cel had geëist wegens zijn aandeel in het martelen en doden van gevangenen.
De eenheid die oorlogsmisdadigers moet vervolgen, is veroordeeld tot duimendraaien terwijl er volop werk is. Volgens de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) zijn de laatste tien jaar zeker 700 zogenaamde 1F-gevallen, asielzoekers die verdacht worden van oorlogsmisdaden, Nederland binnengedruppeld. Daarvan zouden er nu nog 350 traceerbaar zijn, meldde Hirsch Ballin op 13 juni bij de presentatie van de notitie ‘Betreffende de toepassing van artikel 1F Vluchtelingenverdrag’. De helft is inmiddels ondergedoken of doorgereisd.
Van die 700 1F–gevallen zijn er sinds 2003 slechts vijf onder handen genomen. Dat heeft geleid tot welgeteld één definitieve veroordeling. In 2004 werd de Congolese kolonel S.N. tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld voor onder andere verkrachting. De vier andere 1F-zaken zijn nog steeds, in verschillende fases, onder de rechter; eerste aanleg, hoger beroep en cassatie bij de Hoge Raad.
Honderden dossiers maar geen enkele zaak komt voor
Twee hoge Afghaanse officieren van de veiligheidsdienst KhAD Habibullah Jalalzoy en Hesamuddin Hesam zijn in eerste aanleg en hoger beroep veroordeeld tot negen en twaalf jaar. Vandaag volgt de uitspraak in cassatie. Vernietiging door de Hoge Raad van de eerder opgelegde straf zou de zoveelste domper betekenen.
Leverancier van gifgasgrondstoffen aan het Iraakse regiem Frans van Anraat werd veroordeeld tot zeventien jaar. Ook zijn cassatie bij de Hoge Raad loopt nog. Zakenman Guus Kouwenhoven werd dit jaar in hoger beroep vrijgesproken voor wapensmokkel en medeplegen van oorlogsmisdaden. Ook hier loopt nog een cassatiezaak aangespannen door het Openbaar Ministerie.

No comments: